Afbeeldingen van De weerbare sporter

De weerbare sporter

Sport kan het beste in mensen naar boven halen - doorzettingsvermogen, teamgeest, fair play - maar heeft ook zijn duistere kanten. Dan gaat het niet langer om het plezier of om de overwinning, maar vo...
ISBN: 9789080914630
Product specificaties
Attribuut naamAttribuut waarde
OndertitelMacht, misbruik en kwetsbaarheid
Aantal pagina's228
Verschijningsdatum2007
€15,50

Samenvatting

Sport kan het beste in mensen naar boven halen - doorzettingsvermogen, teamgeest, fair play - maar heeft ook zijn duistere kanten. Dan gaat het niet langer om het plezier of om de overwinning, maar vooral om macht. Kwetsbare sporters kunnen in die strijd slachtoff ers worden. Machtsmisbruik in de sport heeft vele gezichten, variërend van aanhoudende pesterijen binnen een team, tot seksuele intimidatie door een trainer en druk van begeleiders om verboden middelen te gaan gebruiken.

Waarom roept sport zulk tegenstrijdig gedrag op in mensen? In dit boek vertellen Marcel Wouda en Verona van de Leur hoe ze hun eigen kracht hebben leren kennen en gebruiken om zich teweer te stellen. Voetbaltrainer Ron Jans en Rabo-man Vincent Pijpers belichten hun rol in dit krachtenspel. Mart Smeets geeft zijn visie op de rol van de media. Petra Moget en Maarten Weber analyseren op basis van deze en andere interviews wat de sport zelf kan doen om mensen sterker te maken.