Afbeeldingen van Kop of munt

Kop of munt

Sporters, bestuurders, bonden, organisatoren van evenementen: iedereen heeft te maken met de vele geldstromen in deze sector van de samenleving. De sport leeft van contributies en van de inzet van vri...
ISBN: 978 90 71902 07 9
Product specificaties
Attribuut naamAttribuut waarde
OndertitelGeldstromen in de sport
Aantal pagina's176
Verschijningsdatum2010
€23,50

Samenvatting

Sporters, bestuurders, bonden, organisatoren van evenementen: iedereen heeft te maken met de vele geldstromen in deze sector van de samenleving. De sport leeft van contributies en van de inzet van vrijwilligers. Maar de sport is ook steeds afhankelijker van subsidies en sponsoring. Dit boek biedt het noodzakelijke inzicht om te midden van al die geldstromen een weg te vinden.

Binnen de Nederlandse sport wordt jaarlijks meer dan negen miljard euro uitgegeven. Het economisch belang blijkt ook uit de 82.000 arbeidsplaatsen die rechtstreeks verbonden zijn met de sport.

Rijk, provincie en – vooral – gemeenten, investeren jaarlijks fors, maar hebben hun eigen verwachtingen. Datzelfde geldt voor sponsors en media. In diverse hoofdstukken worden de posities en belangen van deze partijen toegelicht. Dat leidt tot een analyse van de kosten en baten van de sport in het algemeen en van de grote sportevenementen die Nederland – ook in het kader van het Olympisch Plan 2028 – zo graag wil binnenslepen.

Sporters, verenigingen en wedstrijdorganisaties moeten leren omgaan met geld. Het betaald voetbal lijkt soms boven alle economische wetten verheven, maar loopt nu ook tegen grenzen aan. En hoe slagen Raymond van Barneveld en de Acht van Chaam erin om financieel te overleven? En waardoor raakten Jan Ykema en Rudi Lubbers juist in problemen? Die ervaringen vormen de andere kant van het verhaal over de geldstromen in de sport.